Rybník Bušek

Rybářský řád

Úvod:
Rybník Bušek je rybářským revírem provozovaným obcí Velhartice s možností odlovu ryb na udici, respektující zákon o rybníkářství č. 99/2004 Sb. Pověření k lovu může získat každý, kdo splňuje a dodrží podmínky stanovené tímto rybářským řádem. Roční pověření bude vydáváno pouze v omezeném množství do naplnění plánované kapacity pro rok 2024.

  • Revíry

    Rybník Bušek s rozlohou 2,7 ha se nachází poblíž obce Velhartice, GPS souřadnice 49.2563761N, 13.3804514E. Jedná se o rybník v majetku obce Velhartice v údolí Čeletického potoka určený jak pro sportovní rybolov, tak pro rekreační využití. Tento způsob využití zakládá určitá specifika, které je nutné zohlednit. Jedná se především o společné soužití rybářů a koupajících se rekreantů v letních měsících, které vyžaduje oboustrannou ohleduplnost. V době letních měsíců je kladen větší důraz na provoz turistický, v měsících ostatních bude preferován zájem rybářů.

  • Základní ustanovení

    Co není povoleno rybářským řádem, je zakázáno!
    2.1.Lovící provádí veškerou činnost na své vlastní nebezpečí, případně plně zodpovídá za lovící, kteří jsou v jeho doprovodu (děti, mládež, aj.).
    2.2.Oprávnění k odlovu ryb na udici mají pouze osoby, které si předem zakoupily platné pověření k lovu. Časově omezené pověření začíná platit dnem na něm vyznačeným a pouze v rozsahu předepsaných hodin lovu dle tohoto řádu.
    2.3.Lovná místa jsou označena na mapce. Není dovoleno provádět odlov ryb na jiných místech.
    2.4.Lovící je povinen respektovat lovné sektory ostatních uživatelů revíru.
    2.5.Lovným sektorem je zpravidla myšlen pomyslný výsek kolmo k břehu lovného místa, případně závisí na dohodě mezi uživateli, pokud tím neomezí ostatní lovící.

    3. Doba lovu

    3.1. pro držitele ročních pověření
    • březen – 06.00 – 21.00 hodin
    • duben a květen – 05.00 – 22. 00 hodin
    • červen až září – 4.00 – 22.00 hodin
    • říjen – 05.00 – 22.00 hodin
    • listopad – 08.00 – 19.00 hodin
    3.2. pro držitele časových pověření pro rok 2024
    Časové pověření lze pořídit elektronicky přes webové rozhraní nebo po
    domluvě se správcem rybníka.
    • duben a květen – 07.00 – 19.00 hodin
    • červen až září – 6:00 – 22:00 hodin
    • říjen a listopad – 07.00 – 19.00 hodin

    4. Způsoby a techniky lovu

    4.1. Lze lovit technikami na položenou, na plavanou a přívlačí, pokud není stanoveno jinak.
    4.2. K lovu lze využít max. 2 pruty s průběžnou montáží, jedním návazcem. Srkačky a jiné neprůběžné montáže jsou přísně zakázány. Průběžná krmítka jsou povolena.
    4.3. Při lovu přívlačí smí k lovu užít lovící pouze jeden prut.
    4.4. Lovící, který nedovršil věku 15 let, smí lovit pouze za doprovodu osoby starší 18 let, která má buď platné pověření k lovu, nebo s lovem zkušenosti.
    4.5. Lze využít i háčky jak s protihrotem tak i bez.
    4.6. Povolené návnady a vnadění: boilies, pelety, pasty, vařená nebo sterilizovaná kukuřice, partikl, pečivo. V letních měsících (červen, červenec, srpen) je vnadění zakázáno.
    4.7. Zákaz vnadění krví a produkty, které znehodnocují kvalitu vody.
    4.8. Lov za pomocí čeřenu je povolen pouze za účelem zisku nástrahy pro lov na tomto revíru. Lovící je povinen i v tomto případě provést zápis docházky do pověření.
    4.9. Je zakázán lov na nástražní rybičku nebo její část, která je menší jak 12 cm. Jde o měřitelnou délku nástrahy na koncové montáži. Nelze použít filet, jenž je aplikován na koncovou montáž způsobem, který změní jeho původní délku. U nástražní rybičky nad 15 cm je možné použít 1 ks dvojháček. U jakéhokoliv filetu nebo rybičky 12 – 15 cm nutno použít jednoháček.
    4.10. Při lovu kaprovité ryby je zakázáno používat pletenou šňůru. Výjimku tvoří koncová odhozová montáž v max. délce 2x délka prutu.

    5. Typy pověření k lovu, jejich výdej a vrácení

    5.1.roční pověření k lovu na udici – jsou vydávána v počtem omezeném množství na základě podané žádosti písemně nebo mailem přes webové rozhraní. Pro rok 2024 platí omezení 30 ročních oprávnění. Lze je zakoupit přes webové rozhraní po zaplacení poplatku pro aktuální rok nebo po domluvě se správcem rybníka. Limit počtu ponechaných ušlechtilých ryb pro držitele ročního pověření k lovu je 25 ks. Po vyčerpání limitu platnost pověření končí a držitel tohoto typu pověření, pokud chce pokračovat v lovu, si musí zakoupit nové. Držitel ročního oprávnění je povinen vrátit oprávnění k lovu včetně úlovkového listu do 15. 1. následujícího roku a dále nahlásit průběžný stav úlovků do 30. 6. průběžného roku správci rybníka.
    5.2.časově omezené pověření k lovu na udici – kvůli kapacitě lovných míst jsou vydávána v omezeném množství, během letních měsíců je tento počet dále omezen kvůli turistickému využití rybníka ke koupání. Lze jej zakoupit dle ceníku přes webové rozhraní na stránkách www.rybnikbusek.cz , výjimečně po domluvě se správcem rybníka. Pověření jsou opatřena unikátním QR kódem, který umožní okamžité zjištění platnosti pověření. Pověření k lovu lze vydat pouze osobě s platným dokladem totožnosti. U osob mladších 15-ti let pouze na základě dokladu totožnosti doprovodu. Po ukončení lovu je lovící povinen vhodit vyplněné pověření do schránky umístěné na označeném místě. Zakoupením pověření k lovu souhlasíte se Zpracováním osobních údajů.

    6. Výbava lovícího

    6.1. Povinná výbava lovícího
    6.1.1. Platné pověření k lovu a záznamní list o úlovcích
    6.1.2. Podběrák s rameny min. 70 cm
    6.1.3. Vyprošťovač háčků
    6.1.4. Metr
    6.1.5. Vezírek minimálně se třemi kruhy nebo sak. Platí v případě ponechání úlovku
    6.1.6. Desinfekce
    6.2. Fakultativně povinné vybavení: týká se zejména lovu trofejních ryb
    6.2.1. Polstrovaná vanička nebo kolébka pod úlovek (pokud bude tento vyloven z vody, např. pro účely fotografování. Polstrovaná podložka s bočnicemi je tolerována v případě, že jsou bočnice min. 20 cm vysoké a má dostatečné polstrování. Jako alternativa k nahrazení této výbavy je fotografování a vyproštění háčku ve vodě.

    7. Lovná místa

    Rybolov je povolen v rozsahu situačních mapy rybníka na označených lovných
    místech. Přístup k lovným místům od hráze a od zadní části rybníka jako i
    parkování mimo vyhrazená místa a pod hrází je zakázán.

    8. Hájené druhy ryb

    8.1. koi kapr bez ohledu na lovnou míru a váhu
    8.2. ryby mimo lovnou míru dané tímto řádem
    8.3. všechny druhy ryb s jakoukoli formou albinismu
    8.4. všechny druhy jesetera
    8.5. sumec Václav
    8.6. od 1.1. do 15.6. jsou hájeni dravci – candát, okoun, bolen, pstruh, siven.

    9. Lovné míry ryb

    9.1. Kapr 40 -60 cm
    9.2. Amur 55 – 70 cm
    9.3. Štika 60 – 80 cm
    9.4. Candát 55 – 65 cm – hájen od 1.1. do 15.6.
    9.5. Sumec 80 – 130 cm
    9.6. Lín 25 – 35 cm
    9.7. Úhoř 70 cm +
    9.8. Plevelná ryba – pokud není stanoveno jinak, tak max. 4 kg
    9.9. Tolstolobik 50 – 90 cm

    10. Ponechání si úlovku

    10.1. Přisvojit úlovek si smí všichni držitelé ročního i časově omezeného pověření. Ryba uložená ve vezírku je považována na ponechanou. Zakazuje se používání společných zařízení pro uchovávání živých ryb.
    10.2. Držitel ročního pověření si smí v jednom dni ponechat max. 2 ks ušlechtilé ryby (kapr, štika, amur, candát, sumec, lín) případně jejich kombinaci a maximálně tři kusy losovitých ryb. Ponecháním druhé ryby nebo třetího kusu ryby lososovité včetně jejich kombinace lov pro daný den končí.
    10.3. Držitel časového pověření si smí v jednom dni ponechat max. 1 ks ušlechtilé ryby (kapr, amur, štika, candát, sumec, lín) nebo maximálně dva kusy lososovité ryby, kombinace není možná. Ponecháním si ryby (ryb) lov pro daný den končí.
    10.4. Dojde-li u ročního pověření k vyčerpání celkového limitu ponechaných ryb, je nutné zakoupit nové roční pověření za plnou cenu. Okamžikem ponechání poslední ryby dle limitu, je lovící povinen toto nahlásit správci rybníka.
    10.5. Přisvojení úlovku zaznamená okamžitě lovící do svého pověření s uvedením druhu úlovku, váhy a míry. K určení váhy lze využít převodní tabulku. Váhu lze dopsat dodatečně, musí být však doplněna nejpozději před odevzdáním pověření.

    11. Povinnosti lovícího

    11.1. Lovící je povinen zabezpečit veškeré své montáže tak, aby nedošlo k poranění osob, zvířat a ptactva. Týká se např. montáží volně položených na lavičkách, stojanech i montáží na prutech, které jsou umístěny bez dohledu těsně nad zemí v době, kdy prut není využit k lovu. Toto porušení bude řešeno zápisem a dle posouzení i vykázáním z lovného místa.
    11.2. Před započetím lovu je lovící povinen zaznamenat ve svém pověření nesmazatelným způsobem datum.
    11.3. Ponechaný úlovek v rozsahu rybářského řádu je lovící povinen ihned zaznamenat do svého pověření.
    11.4. Lovící je na svém stanovišti povinen udržovat maximální pořádek a čistotu v průběhu celého lovu. Po skončení lovu uklidí lovné místo.
    11.5. Lovící je povinen si zabezpečit své věci proti případné krádeži. Provozovatel neručí za vybavení lovícího!
    11.6. V případě větrného počasí si lovící zabezpečí veškeré vybavení a věci tak, aby nedošlo k jejich poletování po okolí. Zejména se jedná o deštníky, bivaky a odpadky!
    11.7. Svým chováním a způsobem lovu nesmí obtěžovat nebo ohrožovat ostatní lovící nebo vlastníky okolních pozemků a nemovitostí (zejména hluk, lov mimo vlastní sektor, nadměrné požití alkoholických nápojů aj.).
    11.8. Pokud lovící zjistí zásadní porušení tohoto rybářského řádu jinými uživateli, je povinen toto oznámit provozovateli. Lze tak učinit i anonymně přes náš formulář nebo telefonicky.
    11.9. Po ukončení lovu lovící ponechá pověření v předem připravené schránce na obslužném objektu.
    11.10. Lovící je povinen se nacházet v reakční vzdálenosti svých prutů pokud jsou nahozeny. K tomuto účelu lze na dobu nezbytně nutnou pověřit jiného lovícího s platným pověřením k lovu.
    11.11. Lovící se smí pohybovat pouze na pozemku areálu pro rybolov.

    12. Zacházení s úlovky

    12.1. Veškeré úlovky musí být zdolávány šetrně s ohledem na odpor a velikost ryby.
    12.2. K vytažení zdolané ryby musí být použit podběrák vyhovující ustanovení o povinné výbavě lovícího. Ryba musí být bez prodlení umístěna do tzv. vaničky nebo na podložku, kde lze provést samotné vyproštění háčku. Toto ustanovení se vztahuje na všechny druhy ušlechtilé ryby i plevelné ryby nad 30 cm.
    12.3. Vyproštění háčku ve vodě je povoleno pouze tehdy, pokud je předpoklad bezproblémového vyproštění háčku.
    12.4. Plevelné ryby se nesmí vyprošťovat zavěšené i v případě, že si chcete tento kus ponechat. Takový úlovek vyháčkujete buď přímo ve vodě, nebo na podložce.
    12.5. Fotografování úlovku v rukou je povoleno pouze v kleče nad polstrovanou vaničkou, případně u větších ryb ve vodě. Bezprostředně po pořízení fotografií musí být úlovek navrácen zpět do vody nebo umístěn do vezírku, pokud bude ryba ponechána jako úlovek.
    12.6. Před umístěním ryby do vaničky nebo na podložku je nutné tuto polít čerstvou vodou. Platí především pro letní slunečné dny. Při delší manipulaci s rybou ve vaničce je lovící povinen rybu neustále polévat čerstvou vodou z rybníka.
    12.7. Ponechané ryby lze uchovávat pouze živé ve vezírku nebo saku, který je k tomuto účelu určený a schválený. Umístění vezírku musí být viditelné a dostupné pro případnou kontrolu. Je zakázáno umisťovat úlovek do saku druhé osoby.
    12.8. Dojde-li k závažnému poškození ryby při zdolávání, která neumožňuje návrat zpět do vody, je lovící povinen takovou rybu odevzdat správci rybníka. Jedná se především o trofejové velké ryby a ryby dravé, jako je candát, které si nelze ponechat. V případě lovné míry v toleranci si lze takovou rybu ponechat.
    12.9. Nelze-li úlovek šetrně vyháčkovat, je nutné montáž odstřihnout.
    12.10. Pokud není poškození ryby závažné, musí být ryba ihned navrácena do vody kvůli zastavení případného krvácení. S takovými úlovky je zakázáno dále manipulovat, jako vážit, fotit apod.
    12.11. Platí přísný zákaz kuchání ryb v celém areálu rybníka a jeho blízkém okolí.
    13. Vstup na pozemky
    13.1. Je zakázáno vstupovat na okolní soukromé a firemní pozemky včetně parkování, toto se týká zejména parkování u zadního vjezdu. Doprovod je nutné nahlásit současně při zakoupení časově omezeného oprávnění k lovu.

    14. Oprávnění provozovatele

    14.1. Provozovatel a jím určení zástupci uvedení v tomto řádu jsou oprávněni za opakované nebo hrubé porušení pravidel tohoto rybářského řádu zakázat další lov lovícímu a to bez nároku na vrácení finanční částky za pověření. Pověřená osoba se prokazuje lovícímu občanským průkazem.
    14.2. Posouzení závažnosti porušování pravidel je na provozovateli, správci rybníka a pověřených osobách, které jsou uvedeny v příloze tohoto rybářského řádu.
    14.3. Provozovatel, správce rybníka a pověřené osoby jsou oprávněny provádět kontrolu lovných míst, povinného vybavení k lovu a dodržování lovné techniky.
    14.4. Vyžádá-li si provozovatel a pověřené osoby namátkově ke kontrole obsahové části zavazadel, batohů a veškerý prostor automobilu je lovící povinen takovému požadavku vyhovět.
    14.5. Provozovatel je oprávněn zpracovávat osobní údaje lovícího v rozsahu uvedeném v článku: Souhlas se zpracováním osobních údajů. Osobní údaje jsou zpracovány v souladu s ustanovením evropského parlamentu a slouží výhradně pro potřeby provozovatele a potřeby kontroly při dodržování rybářského řádu.
    14.6. Areál rybníka Bušek je střežen kamerami a fotopastmi. Uživatelé areálu, kteří si zakoupili oprávnění k lovu, tímto souhlasí s monitorováním jejich činnosti. Veškeré získané obrazové a zvukové záznamy slouží výhradně pro potřebu provozovatele v souvislosti s dohledem na dodržování rybářského řádu. Při vážném porušení rybářského řádu je provozovatel oprávněn poskytnout tyto materiály zákonné složce k dalšímu řízení.
    14.7. Provozovatel je oprávněn omezit nebo blokovat služby uživateli webu, za nevhodné chování. Jedná se zejména o nevhodné příspěvky, nepravdivé, či neúplné informace, tapetování, příspěvky mimo téma apod.

    15. Ostatní ustanovení

    15.1. Přísný zákaz vjezdu a parkování na lovných místech motorovými vozidly. Výjimku tvoří jednostopá vozidla, která je možno na lovné místo
    dotlačit.
    15.2. Parkování vozidel je povoleno pouze na předem určených místech (viz mapa).
    15.3. Rozdělávání ohňů mimo vyhrazená místa je přísně zakázáno. Toto ustanovení se nevztahuje na grily, vařiče a podobná vybavení.
    15.4. Zákaz vnadění krví, nevařenou kukuřicí, nevhodným krmivem pro ryby nebo krmivem, které zhoršuje kvalitu vody.

    16. Brigády

    16.1. Oficiální brigády pro držitele ročních oprávnění jsou uváděny s předstihem na webových stránkách www.rybnikbusek.cz. Vykonané
    brigádnické hodiny lze odečíst od ceny pověření. Maximální odečet za kalendářní rok je 16 hodin, výjimečně v případě nutnosti dané mimořádnými okolnostmi více. Orientačně se odečítá 100 Kč za každou vykonanou brigádnickou hodinu. Účast na brigádách je dobrovolná a vykonává se na vlastní nebezpečí. Vykonavatel brigády je povinen dodržovat bezpečnost práce a používat ochranné prostředky.

    17. Souhlas se zpracováním osobních údajů

    17.1. Výdej pověření, jeho zpracování a úkony s tím spojené se řídí Zákonem č. 101/2000 Sb.

    18. Výjimky

    18.1. Provozovatel je oprávněn povolit výjimky v rybářském řádu např. při pořádání závodů apod.

  •  

    Obec Velhartice
    Zodpovědná osoba: MUDr. Marek Škanta

    Příloha: Osoby oprávněné provádět kontroly
    Osoby oprávněné provádět kontroly:
    Marek Škanta Radek Ševčík, Radek Pargač
    Michal Kopačka Viktor Kopačka ml.
    František Keila Vladimír Valdman
    Petr Pavlík Jiří Vališ
    Martin Štěpán Lukáš Reitmaier
    Jan Dufala Matěj Mejstřík